26 april, 2023

Konstnärlig påverkan pågår

Tidens dominerande samhällsfrågor har alltid satt avtryck i kulturen. Susanne Helgeson berättar om både framtida och pågående konstprojekt, och om några hon inte kunnat glömma.

Konst förklaras ofta som de mänskliga kulturernas främsta uttrycksmedel. Det är genom dessa vi lärt känna vår historia via allt från stenåldersmänniskornas grottmålningar och egyptiska gravar till Mayafolkets pyramider och grekernas verk till gudarnas ära. Konstnärliga uttryck har alltid berört och engagerat och konstnärer har därför i alla tider använt sina respektive uttryckssätt för att föra fram det de varit intresserade av.

Tar vi ett rejält kliv framåt i tiden, till idag, är hållbarhet ett hett ämne. Jag tänker först och främst på den till och med januari 2024 pågående utställningen Trädgården – konst och natur under sex sekler på Nationalmuseum i Stockholm. Enligt kuratorn är syftet att visa publiken hur trädgården inspirerat oss under olika århundraden och hur den tilltalar alla våra sinnen. Men att den också, med dagens alltmer bekymmersamma världsläge, spelar en viktig och stor roll både för vårt välmående som avslappnande och helande, och som nyttig – med tanke på allt som går att odla. Just detta är en betydande påminnelse att få med sig efter att ha tagit del av idel fantastiska verk, runt 300 stycken av allt från Rembrandt (född 1606) till den finska skulptören Emma Helle (född 1979) vars barockliknande, gigantiska skulpturer tycks vuxna direkt ur jorden.

En tacksamhetens tanke riktar jag också till konstnärerna i rörelsen Artists for Future, som visar sitt stöd för Greta Thunbergs klimatstrejk Fridays for Future. Målsättningen är att skapa opinion för en omställning till ett mer hållbart samhälle och att få politiker och näringsliv att lyssna på forskarna. Konstnärerna agerar i flera länder och den svenska löst sammansatta grupperingen samlades under flera år på fredagarna utanför statsministerbostaden Sagerska palatset i Stockholm och gruppen växte snabbt från en handfull till nästan 900 personer. En av förgrundsgestalterna, konstnären Mats Bigert, arbetar för övrigt sedan 1986 tillsammans med kollegan Lars Bergström i konstprojekt som världen över ofta behandlar klimatrelaterade, vetenskapliga och sociala frågeställningar. Däribland filmen The Climate Experiment om duons konst och den växande insikten om människans roll i klimatförändringarna. I höst ska Bigert & Bergström leda ett stort sällskap konstnärer och forskare från Abisko till Kiruna med det tinande Arktis som tema – Arctic Art Hike.

Ett sista exempel på hur konsten får oss att stanna upp, tänka till och kanske till och med förändra/förbättra vårt beteende är en så kallad performance lecture av den serbiska konstnären Marina Abramovic. Hon höll den under seminariet Water matters under Nobelveckan i Stockholm 2018 och påtalade klimatkrisens hot mot det livsnödvändiga dricksvattnet. I gratis-appen hon skapat mättes deltagarnas dagliga klimatansträngningar, och slarvade man riskerade Abramovics avatar att drunkna på grund av stigande havsnivåer. Tänkvärt värre.

Susanne Helgeson frilansjournalist
Hon är idag frilansjournalist efter många år som redaktör och chefredaktör för tidningen Form. Design, arkitektur och hållbar konsumtion är hennes huvudämnen.

Relaterade inlägg

2023-05-03T10:46:35+02:00
Till toppen