Läsvärt

Det går i sekelskiftesgrönt

22 januari, 2024|

I tider av omtag kring kosthållning kan det finnas anledning att blicka bakåt. Jens Linder bläddrar igenom några hörnstenar ur kokboksutgivningen för drygt hundra år sedan – och hittar påfallande mycket grönt. Det är lätt [...]

PRESSRELEASE: Stolt pionjär – Ekolådan i Järna fyller 20

23 november, 2023|

I Järna fylls ständigt nya lådor med ekologiska frukter och grönsaker, packas och körs ut till en trogen skara kunder runtom i länet. Nu för tjugonde året i rad. Hösten 2003 kördes de allra första [...]

Det avlånga landets villkor

28 september, 2023|

Där frosten kan komma redan i september och ljuset obevekligt viker, hur ser odlandet ut längst upp i norr? Det ville Linda Pérez veta. Hur är det möjligt? Frågan ställdes över ett par tomater som [...]

Stjärnspäckat på grillen – tipps till vegogrilleriet

28 juni, 2023|

Nu glider aptitretande doftskyar över stad och land. På grillgallren ses korv och filéer lämna allt mer plats åt grönsaker – som å sin sida vill behandlas som de huvudrollsinnehavare de är på god [...]

Rapport från Långhults tomatodling

29 maj, 2023|

För Biodynamiska Produkters räkning odlar Emma och Marcus Söderlind bland annat tomater. Men i år blir skörden lite sen, berättar de för Anette Dieng. Om allt varit som det brukar skulle Emma och Marcus [...]

Vad blir det för mat?

3 maj, 2023|

Vad blir det för mat? Hemlagat, hämtat, hemkört. Alternativen är många kring vad, hur och var vi äter. Gunnar Rundgren resonerar. Är det smartare att köpa färdigmat än att laga själv, och i så fall [...]

Konstnärlig påverkan pågår

26 april, 2023|

Tidens dominerande samhällsfrågor har alltid satt avtryck i kulturen. Susanne Helgeson berättar om både framtida och pågående konstprojekt, och om några hon inte kunnat glömma. Konst förklaras ofta som de mänskliga kulturernas främsta uttrycksmedel. Det [...]

Flyt för grönt i glasen

13 oktober, 2021|

Uppfinningsrikedomen vet inga gränser när svenska sommelierer snickrar på restaurangernas alkoholfria alternativ. Där finns gott om inspiration att hämta även för hemmabruk. Linda Pérez berättar. År 2004 författade tolv nordiska kockar ett manifest för det [...]

Kol – så funkar det

1 juni, 2021|

Det pratas mycket om kolbindning i mark och träd just nu. Mindre om att kol också finns i maten och i våra egna kroppar. Ann-Helen Meyer von Bremen förklarar skillnaden mellan långa och korta kolcykler. [...]

Från trädgård till handel

18 maj, 2021|

Trädgårdsodlare som förser stadsborna med frukt och grönt – Ann-Helen Meyer von Bremen skriver om handels­trädgårdarnas funktion förr. Ibland kan man få intrycket att kommersiell stadsodling och så kallad ­market gardening är en ny företeelse, [...]

Samförsörjning var ordet

16 mars, 2021|

Hur livsmedelsförsörjningen kan bli mindre sårbar är en komplex fråga. Men det finns de som löser den snabbt och konkret. Anette Dieng berättar. Minns du alldeles i början av pandemin då flera av livsmedelsbutikernas hyllor [...]

Det heter inte spargris för inte

18 december, 2020|

I höjd med Lucia skulle julgrisen traditionellt sett slaktas. Och fram tills dess hade den agerat spargris. Ann-Helen Meyer von Bremen förklarar. En av de första grisformade spar­bössorna lär vara från 1100-talets Java. Kopplingen mellan [...]