Läsvärt
Flyt för grönt i glasen
Uppfinningsrikedomen vet inga gränser när svenska sommelierer snickrar på restaurangernas alkoholfria alternativ. Där finns gott om inspiration att hämta även för hemmabruk. Linda Pérez berättar. År 2004 författade tolv nordiska kockar ett manifest för det [...]
Kol – så funkar det
Det pratas mycket om kolbindning i mark och träd just nu. Mindre om att kol också finns i maten och i våra egna kroppar. Ann-Helen Meyer von Bremen förklarar skillnaden mellan långa och korta kolcykler. [...]
Från trädgård till handel
Trädgårdsodlare som förser stadsborna med frukt och grönt – Ann-Helen Meyer von Bremen skriver om handelsträdgårdarnas funktion förr. Ibland kan man få intrycket att kommersiell stadsodling och så kallad market gardening är en ny företeelse, [...]
Samförsörjning var ordet
Hur livsmedelsförsörjningen kan bli mindre sårbar är en komplex fråga. Men det finns de som löser den snabbt och konkret. Anette Dieng berättar. Minns du alldeles i början av pandemin då flera av livsmedelsbutikernas hyllor [...]
Det heter inte spargris för inte
I höjd med Lucia skulle julgrisen traditionellt sett slaktas. Och fram tills dess hade den agerat spargris. Ann-Helen Meyer von Bremen förklarar. En av de första grisformade sparbössorna lär vara från 1100-talets Java. Kopplingen mellan [...]
Coronan och matvanorna
Följderna av det senaste årets råd, restriktioner och rekommendationer påverkar oss på alla upptänkliga sätt. Inte minst när det kommer till hur och vad vi äter. John Gerhard beskriver hur våra matvanor förändrats i och [...]
Förändrade matvanor – Tryggt och gott
Bland alla analytiker som just nu studerar världen, finns också de som tittar på hur människors matvanor förändras. Kostekonomen Anna K Sjögren berättar. Coronakrisen påverkar matvanorna över hela jorden. I USA är flera analytiker och [...]
Vad händer på Wålstedts? – Nedslag i maj
Under odlingsåret gör vi då och då nedslag på Wålstedts gård i Dala-Floda i Dalarna. Många av grönsakerna du hittar hos oss är odlade av familjen Wålstedt med personal. Just nu har årets säsong satt [...]
Säsong med förhinder
Nu börjar skördesäsongen i Europa. Men många av de som vanligtvis sköter ruljangsen sitter i år fast i sina hemländer. John Gerhard berättar. Sedan många år tillbaka är vi vana vid att ständig ha tillgång [...]
I krisens spår
Biodynamiska Produkters projektutvecklare John Gerhard om hur vi kan värna småskaliga ekologiska mathantverkare och odlare nu och i den ekonomiska krisens spår. Situationen kring spridningen av covid-19 och myndigheternas löpande rekommendationer påverkar allas vår vardag. [...]
I tider av osäkerhet
Vi påverkas alla av coronavirusets framfart. Biodynamiska Produkters John Gerhard beskriver situationen ur verksamhetens perspektiv. Sverige och världen utmanas för närvarande av coronaviruset som orsakar sjukdomen covid-19. Människor ängslas och sjukvården runt om i världen [...]